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Mrs. Janice Masterton Dote September 24, 1991 

From Mary C. Armstrong 

Subject: CONTRIBUTION DISCLOSURE OPINION 91-26 
PARTICIPATION BY DISQUALIFIED BOARD MEMBER(S) 

You have raised the following question: 

If the Board is exercising its constitutional duty (such 
as a state assessee hearing) and two Board Members are 
disqualified from participation pursuant to Government Code 
Section 15626, what procedure should be followed to reach a 
quorum? 

If the agenda item in question is a constitutional 
matter in which the Deputy State Controller is not permitted to 
participate because of Section 7.9 of the Government Code, then 
the Deputy Controller cannot be counted for purposes of a 
quorum. In order to have -a quorum, three of the remaining Board 
Members must be present and participating. 

If a Board Memb~r or the State Contloller is not 
pa~ticipating pursuant to Section 15626 or for any -other reason, 
his or her presence can be counted for purposes of a quorum even 
though he or she will not participate during the hearing or vote 
on the matter. If a Board Member is required to vote under such 
circumstances, Section 15626(i}(5} provides a mechanism for the 
legal participation of that Board Member. 

Section 15626(i}(5} provides, in pertinent part: 

WThis section shall not prevent any member of 
the board from making, or participating in 
making, a governmental-decision to the extent 
that the member'S participation is legally 
required for the action or decision to be made 

W 

Section 15626(i)(5) is essentially the same as Section 
87101 of the Fair Political Practices Act (Gov. Code § 87101). 

NOTE: Page 1, fourth paragraph, superseded by CDO 93-11 
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Mrs. Janice Masterton -2- september 24, 1991 

In interpreting section 87101, the Fair Political Practices 
Commission has determined the following procedure to be followed 
in order to establish a quorum: 

-If a board cannot as a result of board member 
disqualification, obtain a quorum in order to 
make decisions it is legally required to make, 
the board may bring back as many disqualified 
members as is necessary to establish a 
quorum. The preferred means of selecting 
which disqualified member should participate 
is by lot or other means or random selection. 
However, nothing in the Act prevents the use 
of other impartial and equitable means of 
selection.- (4 FPPC Decisions 13 (NO. 77-007 
Feb. 7, 1978).) (Emphasis added.) 

We are of the opinion that the procedure established in 
the case of Section 87101 disqualifications should be followed in 
cases of Section 15626 disqualifications. Once it is determined 
which Board Member(s) may legally participate, the Board Member 
may participate fully in all aspects of the hearing including 
voting on the matter. 

If you have further questions concerning this matter, we 
will be happy to discuss them with you. 
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cc: Honorable Brad Sherman 
Honorable Ernest J. Dronenburg, Jr. 
Honorable William Bennett 
Honorable Matthew K. Fong 
Honorable Gray Davis 
Mr. Burton W. Oliver 
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