
Memorandum 

ofState California 	 BoanI of Equalization 

To : 	 Mrs. Janice Masterton Date January 8, 1991 

Mom 	 Mary C. Armstrong 

Subject: 	 Campaign Disclosure Opinion 91-2 
Coopers & Lybrand 

This is in response to your memorandum of December 4, 
1990. 

A representative of Coopers & Lybrand has asked whether 
an employee of his firm must disclose a contribution under the 
following circumstances: 

Employees of Coopers & Lybrand contributed $249 each to 
a Political Action Committee (PAC). The PAC bought two $250 
tickets to a fundraiser for a Board Member. The employee who 
represents a taxpayer in a pending adjudicatory proceeding used 
one of the $250 tickets and attended the fundraiser. Should the 
employee disclose the contribution to the PAC or the use of the 
$250 tickets? 

We are of the op1n10n that the employee does not have to 
disclose either the $249 contribution to the PAC or the use of 
the $250 ticket on the contribution disclosure form required 
pursuant to Government Code section 15626. 

Government Code section 15626(h) (1) defines the term 
·contribution" as having the ·same meaning prescribed in section 
82015 and the regulations adopted thereto." (See generally 2 
Cal. Code Regs. Sec. 18215 and 18225.> Government Code- section 
15626 requires disclosure of all contributions in an aggregate 
amount of $250 or more to aBoard Member. The employees in 
question have each made-individual $249 dollar contributions to a 
PAC. Under any circumstances, these contributions do not have to 
be disclosed because each contribution does not meet the $250 
threshold limit under section 15626. (Note: Because the $250 
threshold limit was not reached under the facts given, we have 
not addressed the issue whether a qualifying contribution to a 
PAC is required to be disclosed.) The $250 ticket purchased by 
the PAC does not have to be disclosed because the PAC is not a 
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"party", "participant" or "agent" under section 15626(h) (2) 
through (4). The only remaining question is whether the 
employee's use of the $250 ticket requires disclosure. The 
"gift" of the $250 ticket to the employee might be considered a 
contribution to the employee, however, it is not a contribution 
to the Board Member and does not require disclosure under section 
15626. 

-MCA:rar 

cc: 	 Mr. E. L. Sorensen, Jr. 

Mr. John Abbott 





