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Dear Mr. Rappaport: 

Your letter of December 13, 1990 to Mrs. Janice 

Masterton has been referred to the undersigned for reply. You 

have requested our opinion regarding the correct application of 

the requirements of Government Code section 15626 as it r~lates 


to the following hypothetical situation: 


Question 

Assume that an Attorney is representing a client in a 
State Board of Equalization proceeding. Attorney is a membeF of 
a law firm, which is a professional corporation. Attorney, and 
three other members of the law firm, have each contributed to the 
same state board member amounts which are less than $250.00. 
However, when the four contributions are aggregated, they total 
an amount in excess of $250. The professional corporation itself 
has made no contributions •. Finally, of the four donors, only 
Attorney is actively representing the client before the State 
Board of Equalization. 

Based on the above facts, must a client disclose the 
four contributions made by the attorneys, even though each 
contribution was less than $250.00 within the preceding twelve 
months? 

Under the provisions of Government Code section 
15626(h}(4), the term -agent" is defined as "any person who 
represents a party to or participant in an adjudicatory 
proceeding pending before the board. If a person acting as an 
agent is also acting as an employee or member of a law, 
accounting, consulting, or other firm, or a similar entity or 
corporation, both the entity or corporation and the person are 
agents." 
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The circumstances under which contributions by agents 
representing parties or participants are to be aggregated with 
contributions made by other members or employees of their firms 
are not completely free from doubt. 

One approach would be to treat all non-reimbursed 
contributions made by firm members or employees who do not 
·represent a party to or participant in an adjudicatory 
proceeding pending before the board,· as that term is used in 
section l5626(h)(4), as contributions from the individual 
contributor which should not be aggregated with those of agents 
or firms representing participants. The Fair Political Practices 
Commission (FPPC) has taken this approach in its construction of 
the parallel disqualification provision in Government Code 
section 84308. 

Government Code section 84308, like section 15626, 
disqualifies members of government boards from voting on matters 
involving parties, agents, or participants from which they have 
received contributions of $250 or more during the preceding 12 
months from any of these entities. FPPC Regulation 2, California 
Code of Regulations section l8438.3(b), provides that 
contributions of ·persons· (presumably meaning parties or 
participants) ·shall be aggregated with those made by his or her 
agent within the preceding 12 months or the period of the agency 
rela~ionship, whichever ~s shorter.· 

In advice letter I-~9-696,·the FPPC determined that 
·where the agent is an employee or member of a law, 
architectural, engineering or consulting firm, the firm's 
contributions will also be aggregated with those of the agent or 
party or participant.· However, this same FPPC advice letter 
advises that -individual contributions by employees of the firm, 
such as secretaries or clerks, will not be aggregat~d unless the 
firm reimburses the secretarY.or clerk.· The same logic can 
~asily apply to professionals employed by the firm, or 
professionals who are members of the firm. 

Obviously, where the firm reimburses a contributor, the 
contribution should be treated as coming from the firm, and 
should be attributed to the agent. However,' where the firm does 
not reimburse the contributor, the contributor is making the 
contribution entirely of his or her own free will. Unless the 
contributor is directly participating or has participated with 
the agent in representing a party in a Board adjudicatory 
proceeding, there is no need to aggregate his or her 
contributions with those made by the agent or firm. 

http:secretarY.or
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Conclusion 

In light of the parallel op1n1on by the FPPC, we are of 

the opinion that in a situation where the professional 

corporation has made no contributions and only one attorney is 

actively representing the cIient before the State Board of 

Equalization contributions from other members of the firm will 

not be aggregated provided the other contributors have not 

represented the client on the same matter. 


Question 

We are of th~ opinion that the contributions made by the 
attor~ey in questions 1 and 2 would have to be aggregated in 
order to determine the entire amount of the contribution required 
to be disclosed under section 15626. The amount contributed by 
the fourth attorney would not have to be included in determining 
the aggregate . amount. . 

We trust this addresses your concerns 
on this matter. 
If you have further questions, please write this office again. 


Very trul 

.~ 

Mary C. Armstrong 
Senior Staff Counsel 

MCA:wk 
2683C 

Would the answer change if 1) one of the four attorneys 
previously worked on the matter currently before the State Board, 
but is no longer actively involved; 2) another of the four never 
worked on the matter currently before the State Board but is 
responsible for bringing 

matter?theonworkednever 
the client to the law firm; and 3) the 

fourth attorney has . 

Answer 
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YIA TELECQPIEB - (916) 324-3984 

Ms. Janice Hasterton 

state Board of Equalization 

~020 North Street 

Sacramento, California 94279 

Re: Pisclosure ot contributions to Hembers of the 
state Board ot Egyali~ation 

Dear Janice: 

As.I stated in our phone conversation this morning, I have a 
question regarding the new laws pertaining to the disclosure of 
contributions to a member ot the state Board ot EqUalization in 
excess of $250.00 within the preceding twelve months•. My 
question is best set torth by. using a hypothetical. . 

For this hypothetical, assume that Attorney is representing 
a client in a state Board ot Equalization proceeding. Attorney 
is a mamber c! a law rirm, Which is a professional corporation. 
Attorney, and three other members ot the law tirm, have each 
contributed to the same state board member amounts which are less 
than $250.00. However, when the tour contributions are 
Aggregated, they total an amount in excess of $250. The 
professional corporation itself has made no contributions. 
Finally, ot the tour donors, only Attorney is actively 
representing the client before the State Board of EqUalization• 

. 
Based on the above facts, must a client disclose the four 

contributions made by the attorneys, even though each 
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contribution was less than $250.00 within the precedinq twelve 
months? Also, would the answer change if: 

(1) 	 One of the tour attorneys previously worked on the 
matter currently before the State Board, but is no 
longer actively involved; . 

(2) 	 Another of the tour never worked on the matter 
currently be~ore the state Board but is responsible for 
bringing the client to the law firm; and 

(3) 	 The fourth attorney has never worked on the matter? 

I appreciate your time and effort in this matter, and should 
you have any questions please feel free to call me. 

JR:cac 




