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Subject: Senate Bill 1738, Chapter 84, Statutes of 1990 90--2 

Your memorandum of October 24, 1990 to Chief Counsel 
E. L. Sorensen, Jr. has been referred to me for response. You 
have raised several questions regarding implementation of Senate 
Rill 1738. Your questions and our answers follow: 

1. Are limited partnerships required to disclose 
contributions? 

A limited partnership would be required to disclose its 
interest if a person acting as an "agent" in the adjudicatory 
proceeding is an employee.of the limited partnership. -Government 
Code section lS626(h)(4) provides that: "If a person acting as an 
agent is also acting as an employee or member of a law, 
accounting, consulting, or other fi~m,_or a similar entity or 
corporation, both the entity or corporation and the person are 
a~ents." (Emphasis added.) Senate Bill 1738 does not require 
individual limited partners to disclose a contributTOrl, if the 
limited partnership is a party to, or participant in, an 
adjudicatory proceeding pending before the Board. 

2. Is the Department of Business Taxes or its 
representative required to file a disclosure statement? 

Senate Bill 1738 defines the term "party" as "any person 
who is the suhject of an adjudicatory proceeding pending before 
the board." The term "person" is not defined, however, the term 
is generally considered to mean a human being. By statute, the 
term "person" may also include a firm, labor organization, 
partnership, associations, corporations, etc. Whenever. an 
enabling statute confers upon an entity the right to sue or be 
sued, the right to contract, etc., the courts have generally 
found that entity to be considered a "person." The Department of 
Business Taxes, as a department within a state agency, would not 
be considered a "person" and, therefore, would not be required to 
file a disclosure statement, nor would the Department of Business 
Taxes be considered a "participant" as that term is defined 
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because the Department of Business Taxes does not have a 
financial interest in the outcome of the proceeding . 

. A representative of the Department of Business Taxes 
would not be considered to be an "agent" within the definition 
found in Senate Bill 1738. The term "agent" is defined as "any 
person who represents a party to or participant in an 
adjudicatory proceeding." Since, as noted above, the Department 
of Business Taxes is neither a party in or a participant within 
the definitions given in Senate Bill 1738, its representative is 
not an agent. 

3. Is the Franchise Tax Board or its representative 

required to file a disclosure statement? 


Our analysis for the Franchise Tax Board (FTB) would be 
different than that of the Department of Business Taxes. The FTB 
would be considered a "person" and thus a party._ Additionally, 
an PTB representative would be considered an agent. Thus, under 
Senate Bill 1738, both the Franchise Tax Board and its 
representative would be required to file a disclosure statement. 

4. Are parties to hearings on applications for review, 
equalization and adjustment of local assessments required to file 
disclosure statements? 

Generally, the parties t~ such adjudicatory proceedings 
are municipal or public utility districts, organized pursuant to 
sections 11531 and 15701 of the Public Utilities Code, and 
counties. We are of the opinion that a utility district would be 
considered a ·person· since, like a corporation, it has the power 
~o sue and be sued, contract, etc. (see generally Public 
Utilities Code §§ 12702, 12721). As such, a utility district 
would be considered a pa~ty within the meaning of Senate Bill 
1738 and would be required to disclose any contributions made. 
We are also of the opinion that a county would be considered a 
"person" and would be subject to the same requirements. 

5. Will a Member be precluded from voting if an 
aggregate amount over $250 has been received from an agent, 
agents, or the entity itself? 

Under the definition of the term "agent" found in Senate 
Bill 1738, "if a person acting as an agent is also acting as an 
employee or member of a law, accounting, consulting or other firm 
or similar entity or corporation, both the entity or corporation 
and the person are agents." Senate Bill 1738 provides that 
disclosure must be made if a contribution of $250 or more has 
been made from an agent. We are therefore of the opinion that an 
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aggregate contribution of $250 or more from a representative and 
his or her firm would be required to be disclosed. We note, 
however, that there is no requirement that contributions from 
other members of the firm would be used to determine the 
aggregat~ amount of th~ contribution provided the other members 
do not represent the party. 

6. What happens when contributors change their status 

through name change or corporate dissolution? 


A name change would not alter the disclosure 
requirement. A corporate dissolution is considered the end of 
that corporate entity. (Corp. Code 

contributionsreportto 
such,As1808.)§ the new 

corporation would not be required made by 
a former corporation. . 

7. Maya Member ask to have a matter postponed if he 

received contributions in excess of $250? 


A Member could ask to have the matter postponed. 

Whether or not this occurred would be sub?ect to the majority 

vote of the Board Members. 


8. Can the Board, by regulation, require that Members 

file on a more frequent basis?' 


Senate Bill 1738 does not "contain any statutory 
authority 

inforth 
reporting 

which supports a regulation requiring more frequent 
of contributions than the reporting requirements set 

Government Code sections 8420n et seq. 

1f you have further questions regarding this matter, we 
will be happy to discuss them with you. 
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cc: Ms. Cindy Rambo 
Mr. E. L. Sorensen, Jr. 
Ms. Michele Dahilig 
Mr. Burt Oliver 




