
State of California 	 Board of Equc:di:r:ation 

Memorandum 

To 	 Ronorable Ernest J. Dronenburg, Jr. Date July 2, 19C:::O 

From 	 F. L. Sorensen, Jr. 
Chief Counsel 

Subject: 	 Senate Bill 1738/Senate Bill 438 90-1 

Mr. Earl J. Cantos, Jr. of your staff has raised several 
~uestions regarding the provisions of Senate Bill 1738 (Ch. . 
Stats. 1990) and its potential successor Senate Bill 438. These 
Questions, ana our answers to each, follow. 

Question No.1 

Does the ·preceding12 months· provision found in both 
SB 1738 and 438 include the 12 month period prior to the 
effective date of the legislation·Ci ..e., January 1, 1990 through 
December 31, 1990) or is it limited to the months commencing with 
the January 1, 1991 effective date of both of these bills? 

Answer 

As you are aware, both SB 1738 and SB 438 restrict 
participation by a Board Member in the decision making process if 
the Board Member has ·received a contribution or contributions ir­
an aggregate amount of two hundred and ·fiftydollars ($250) or 
more within the preceding 12 months •••• 

Such a time requirement which is contained within a 
statute has historically been treated differently by the courts 
than the effective date of a given piece of legislation. 
Although there is a general rule of construction that a statute 
will not be construed to be retroactive unless the intention to 
make it so appears from the Act itself, the same rule does not 
apply to requirements contained within the language of the 
statute. It is well settled that a statute is not considered 
retroactive merely because some of the facts or conditions upon 
which its application depends came into existence prior to its 
enactment (United States v. Jacobs (1938) 83 L.Ed. 763), or 
because it draws on facts antecedent to its enactment for its 
operation. (Burks v. Poppy Construction Company (1962) 57 Cal.·2~ 
463.) Examples of the application of this principle in 
particular situations may be found in the following California 
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cases: Eichelberger v. City of Berkeley, 46 Cal.2d 182, 189 
(increase in pension): and Gregory v. State of California, 32 
Cal.2d 700, 702 (interest recovered on refund of gift tax due to 
passage of statute allowing interest). We note that a similar 
approach·was utilized with respect to the Political Reform Act 
(PRA) (Gov. Code §§ 81000 et seq.), which was added by initiative 
adopted June 4, 1974 and became effective January 7, 1975. The 
PRA contained similar provisions which required state officers 
and employees to report contributions or investments which had 
occurred during the previous 12 months within 30 days of the 
effective date of the act (See generally Gov. Code § 87200) even 
though the 12 months were prior to the effective date of the Act. 

For the reasons explained above, we have concluded that, 

notwithstanding the effective date of the legislation, the 

reporting requirements of SB 1738 and SB 438 include the 12 month 

period prior to January 1, 1991. Thus, the provisions of both 

these bills will not be considered to have a retroactive effect 

merely because the reporting period specified is· the Rpreceding 

12 monthsR prior to the effective date of the statute. The 

disclosure and disqualification provisions of the Act will not be 

effective until January 1, 1991 and Board Members will not be 

required to report and comply with these provisions until that 

date. 


Question No.2 

What are the Board Members' responsibilities with regard 

to contribution disclosure and disqualification requirements from 

state assessees under Senate Bills 1738 and 438? 


Answer 

Senate Bill 1738 is applicable to adjudicatory 
proceedings before the Board. RAdjudicatory proceeding R is 
defined as a Rmatter for adjudication that has been scheduled and 
appears as an item on a meeting notice of the board as required 
by Section 11125 as a contested matter for administrative hearing 
before the board members. R As such, the provisions of sa 1738 
would not apply to a Board meeting in which the Board Members met 
to set values for state assessees but would apply if the state 
assessee was petitioning to lower the value. 

Under the provisions of Senate Bill 438, the term 
Radjudicatory proceedingR is specifically defined in paragraph 
(h)(5) as Rany assessment pursuant to Section 19 of Article XIII 
of the California Constitution and any matte~ for adjudication 
that has been scheduled and appears as an item on a meeting 
notice .•. as a contested matter." Thus, under the provisions of 
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SB 438, the disclosure and disqualification requirements would 

apply even when the members meet to set values of the state 

assessees. 


Question No.3 

When must" a contribution be returned in order to prevent 
disqualification under Senate Bills 1738 and 438? 

Answer 

The language in both bills with regard to when a 
contribution must be returned is substantially similar. Both 
bills contain similar requirements which provide for return of a 
contribution within 30 days of its receipt and knowledge of a 
pending hearing. It appears that the 30 day requirement does not 
begin under either bill until a Board Member knows about both the 
contribution and that a hearing is pending. 

Senate Bill 1738 provides that: "if a member receives a 
contribution which would otherwise require disqualification 'under 
subdivision (c), and he or she returns the contribution within 30 
days from the time he or she knows, or has reason to know, about 
the contribution and the adjudicatory proceeding pending before 
the board, his or her participation in the proceeding shall be 
deemed lawful." 

Senate Bill 438 provides that: "[I]f a member receives a 
contribution which would otherwise require disqualification and 
he or she returns the contribution within 30 days from the time 
he or she knows, or should have known, about the contribution and 
the adjudicatory proceeding pending before the board, his or her 
participation in the proceeding shall be dee~ed lawful." 

Question No.4 

Senate Bill 438 conta~ns a provision under which the 

Board may require participants to certify under penalty of 

perjury on a "Notice of Contribution" whether or not a 

contribution has been made during the preceding 12 months. Can 


. participants also be required to sign a similar certification 
under penalty of perjury under Senate Bill 1738? 

Answer 

No, in order to impose a requirement that a 

certification be made under penalty of perjury, there must be an 

underlying statutory authority to impose such a charge. (People 

v. Millsap, 85 Cal.App. 732 (1927).) Senate Bill 1738 does not 
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provide any statutory authority for requlrlng that the Notice of 
Contribution be signed under penalty of perjury. 

We trust the above answers the questions you might have 
regarding Senate Bills 1738 and 438. If you have further 
questions concernipg this matter, we will be happy to discuss 
them with you. 

ELS:wak 
2270C 

cc: 	 Honorable Conway H. Collis 
Honorable William M. Bennett 
Honorable Paul Carpenter 
Honorable Gray Davis 
Ms. Cindy Rambo 

bc: 	 Mr. Gary J. Jugum 
Mr. Richard H. Ochsner 
Mr. Robert J. Brenner 
Ms. Margaret Shedd Boatwright 
Ms. Mary C. Arm~tron~ 




