
State of California 	 Board of Equalization 

Memorandum 

To: 	 Mr. Dan Tokutomi, Manager Date: November 27, 2002 

Offers in Compromise Section MIC: 52 

From: 	 Ani Kindall 
Senior Tax Counsel MIC: 82 

Subject: 	 Contribution Disclosure Opinion 02-2 
Offers in Compromise Brought before the Board for Approval Are Not Subject to 
the Disclosure and Disqualification Requirements of the Kopp Act 

Question Presented: 

Are offers in compromise brought before the Board for approval subject to the disclosure and 
. disqualification requirements of the Kopp Act (Government Code section 15626)? 

Conclusion: 

Offers in compromise brought before the Board for approval are not subject to the disclosure and 
disqualification requirements of the Kopp Act. 

Analysis: 

The Kopp Act provides that a Board Member is disqlliUified from participating in an adjudicatory 
proceeding pending before the State Board ofEqualization if the Member has received from a party, 
participant, or an agent ofeither, any contribution(s) equaling $250 or more within the preceding 
twelve months. 

As discussed in Contribution Disclosure Opinion 02-1, certain proceedings before the Board of 
Equalization are not considered "adjudicatory proceedings" and therefore are not subject to the 
disclosure and disqualification requirements of the Kopp Act. Such proceedings are termed "not 
subject to statute." 

Government Code section 15626 defmes "adjudicatory proceeding pending before the board" as: 

a matter for adjudication that has been scheduled and appears as an item on a 
meeting notice ... as a contested matter for administrative hearing before the 
board members. 
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To the above definition, 18 California Code ofRegulations, section 7003(a), adds that the matter must 
pertain "to an issued assessment of tax or fee or refund oftax or fee to a taxpayer or feepayer~" 

The Offers in Compromise (OIC) program is available to taxpayers and feepayers who do not have, 
and will not have in the foreseeable future, the means to pay their tax or fee liabilities in full within a 
reasonable number ofyears. I The OIC program does not accept offers on active accounts, non-fmal 
liabilities or disputed tax liabilities. We are of the opinion that an offer in compromise is not an 
adjudicatory proceeding as defined above because it is not a "contested matter for administrative 
hearing before the board members." (Emphasis added.) Rather, those offers in compromise above the 
amount that may be compromised by the ChiefCounsel and Executive Director will be presented to 
the Board for approval or disapproval of the agreement reached by staff and the tax or fee payer 
regarding the amount that can be reasonably collected on the established liability. In addition, the vote 
taken by the Board does not pertain to the "issued assessment" as provided in Regulation 7003(a), but 
rather the Board's ability to reasonably collect on an otherwise final and undisputed tax or fee liability. 

If you have any further questions regarding this matter, please call me at 324-2195. 

,bu' I~'Y\- ~·nJ.z-b~ 
cc: 	 Mr. James Speed 

Mr. Timothy Boyer 
Ms. Deborah Pellegrini 
Ms. Jennifer Willis 
Ms. Jean Ogrod 
Ms. Karen Anderson 
Contribution Disclosure Binder Distribution List 

The specific criteria for a fmal tax or fee liability to be eligible for the Ole program is set forth in statute. 




