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TO COUNTY ASSESSORS: 

INDIVIDUAL TRANSFERS  IN RESIDENT-OWNED MOBILEHOME PARKS 
QUESTIONS AND ANSWERS 

To provide current guidance from staff about the assessment implications of transfers of 
individual interests in resident-owned mobilehome parks, this letter will present questions and 
answers relating to: 

(1) The exclusion from change in ownership for mobilehome parks transferred to tenant-owned
entities.

(2) Upon subsequent transfers by individual resident-owners, the valuation of both the
mobilehomes themselves and the accompanying pro rata interests in the mobilehome parks.

(3) The calculation of supplemental assessments upon such transfers by  individual resident-
owners.

(4) The application of certain provisions for base-year value transfers.

QUESTIONS AND ANSWERS

      TRANSFERS OF MOBILEHOME PARKS TO TENANT-OWNED ENTITIES

1. Question: Under what conditions is a transfer of a mobilehome park to the tenants of the park 
excluded from change in ownership?

Answer: Sections 62.1 and 62.21 create three sets of change in ownership exclusions with respect 
to transfers of mobilehome parks, as  follows: 

Transfers to Tenant-Owned  Entities 
Subdivision (a) of section 62.1 excludes from change in ownership a transfer of a mobilehome 
park to an entity  formed by  the tenants of the park, and requires that the individual tenants who 
were renting  at  least 51 percent of the spaces in the mobilehome park prior to the transfer 
participate in the transaction through the aggregate ownership of at least 51 percent of the voting 
stock of, or other ownership or membership interests in, the entity which acquires the park.2

                                                
1 All  statutory references are to California Revenue and Taxation Code, unless otherwise  noted. 
2 For transfers on or after January 1, 1998, the exclusion is available notwithstanding that the entity failed to initially 
attain the required tenant participation level. In such cases, the entity has a “grace period” of up to one year after the 
date of the transfer to attain the required participation level. Further, if an individual tenant notifies the county 
assessor of the intention to comply  with the required tenant participation level conditions, then the park  may  not be 
reappraised during the grace period. 
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Additionally,  transfers from that entity to the individual lot owners (e.g., to complete a 
condominium plan) are excluded. 

Transfers of Individual Rental Spaces to Tenants 
Subdivision (b) of section 62.1 provides a separate exclusion for the transfer of rental spaces in a 
mobilehome park to the individual tenants of the rental spaces, provided that (1) at least 51 
percent  of  the rental  spaces are purchased by individual tenants renting their spaces prior to 
purchase, and (2) the individual tenants of these spaces form, within one year after the first 
purchase of  a rental space  by  an individual tenant, a resident organization as described in 
subdivision (k) of Section 50781 of the Health and Safety  Code, to operate and maintain the 
park. For this exclusion, our view is that all of the transfers of rental spaces need not occur on the 
same day; rather, the 51 percent participation may be accumulated, but  must  occur within  the one 
year period that the residents have to form the resident organization. 

Transfers to Non-Tenant-Owned  Entities 
The third exclusion, provided under section 62.2, applies to any transfer of a mobilehome park to 
an  entity which is not formed by the tenants. The exclusion is available for a temporary period 
following  the  transfer, to facilitate  the  transfer of the park to resident ownership pursuant to one 
of the exclusions under 62.1 described above. Within that temporary period, either subdivision 
(a) of section 62.1 (transfer to a tenant-formed entity), or subdivision (b) of section 62.1 
(transfers of at least 51 percent to the individual tenants), must be complied with, or the 
exclusion under section 62.2 is lost, and the property is subject to reappraisal and any  resulting 
escape or  supplemental assessments. In general, for mobilehome parks initially transferred after 
1993, this temporary period within which section 62.1 must be complied with is 36 months.3 For 
mobilehome parks initially  transferred between January 1, 1989 and January 1, 1993, that period 
was 18 months.

SUBSEQUENT TRANSFERS OF  INDIVIDUAL INTERESTS

Once a transfer of a mobilehome park has been excluded from change in ownership under either 
section 62.1(a) or 62.1(b), questions arise about the proper treatment of subsequent transfers of 
individual ownership interests in the park. 

Under a typical scenario, a park is acquired by a non-profit corporation formed by the former 
tenants. Subsequent purchasers pay an established price for a share in a corporation, where each 
share  gives its holder the right to occupy a specific space in the park. A share  in the  corporation 
may  be  transferred only  in combination with  the purchase of a mobilehome. The purchase price 
for a share may represent consideration for both the mobilehome and the fractional interest in the 
corporation. In addition, the price may be said to cover a special assessment for infrastructure in 
the park. 

2.Question: Under the scenario described above, what portion of the reported purchase price is 
assessable? How should it be allocated on the tax roll?
                                                
3 Chapter 603, Statutes of 1999 (SB 42), expanded the 36-month time period for the subsequent transfer of a 
mobilehome park that  was first transferred on or after January 1, 1993. Specifically, this legislation provides that the 
execution of a purchase contract and the opening of an escrow  for the transfer of a rental space in the park is deemed 
to be within the 36-month time period if the escrow  is opened before the end of that 36-month period and closes  no 
more than 6 months after the end of that 36-month period. 
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Answer: In amending  section 62.1 in 1987 to provide for treatment of entity-owned mobilehome 
parks, the Legislature intended that transfers of  ownership interests in such parks be treated on a 
par with transfers of other forms of "share" ownership (i.e., condominiums or stock cooperatives) 
and with stick-built homes. Thus, while each share in the corporation may be said to afford its 
holder the right, for example, to participate in the governance of the corporation and a 
management of the park, such rights are merely incidental to that which the share conveys  to its 
holder in substance: (1) the outright ownership of a particular mobilehome, and (2) the exclusive 
right to occupy  a particular space within the park. With this backdrop in mind, if the reported 
purchase price was negotiated in the open market at arm’s length, then it is our  view  that  the 
entire amount should be reflected in the combined assessments of the mobilehome and the 
underlying interest in the park. 

3.Question:  Assuming  that the reported purchase price represents the collective fair market value 
of the mobilehome and the underlying interest in the park, how should that price be allocated?

Answer: The most reasonable  way of  allocating the value between the  two assessments would be 
to (1) extract from the reported purchase price the value  of  the  mobilehome  itself,  using  the 
N.A.D.A. Manufactured Housing Appraisal Guide or another recognized value guide, and then 
(2) assign the remainder of the purchase price to the interest in the park.

4.Question: What is the proper assessed value for a mobilehome in a mobilehome park?

Answer: The law generally  provides that while mobilehomes are to be classified as personal 
property,  they  receive  a treatment similar to that afforded most real property under Proposition 
13. Thus, under sections 5800 and following, mobilehomes subject to local ad valorem property 
taxation (i.e., “manufactured homes”) receive  a base year value upon purchase or change in 
ownership.4 The base  year value of a mobilehome is its “full cash value,”  as  defined in section 
110, as of the date of the change in ownership.5  In general, these provisions apply to all 
mobilehomes sold new after June 30, 1980, including those located in tenant-owned parks, that 
are not installed on approved foundation systems.

5.Question: Section 62.1(c)(1) indicates that the transfer of a corporate share in the entity  that 
acquired the park is a change in ownership of “a pro rata portion of the real property of the park.” 
What does this mean?

Answer: Under subdivision (c)(2) of section 62.1, “pro rata portion of the real property” is 
defined to mean, essentially, the fractional interest in the park that is conveyed by the transferred 
share of stock. Thus, if there are 100 shares of outstanding stock, issued or unissued, a transfer of 
one share gives rise to a reassessment of a 1/100th interest in the real property  of the park. 

6.Question:  Is the “appraisal unit” the individual mobilehome space or the park as a whole?

4 Section 5802 
5 Section 5803 
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Answer: Subdivision (d) of section 51 provides that, when determining the taxable value of real 
property for purposes of Proposition 13, “real property” means “that appraisal unit that persons 
in the marketplace commonly buy  and sell as a unit, or  that  is normally  valued separately.”  For 
transfers of shares or other ownership interests that represent ownership of individual 
mobilehome spaces in a park, it is clear that what persons in  the marketplace commonly  buy  and 
sell as  a  unit is not the entire park, but rather the  fractional interests conveyed by the individual 
interests. Thus, for purposes of determining a new base  year value upon such transfers, the 
appraisal unit is the individual mobilehome space and the mobilehome. 

7.Question: Can any portion of the purchase price be attributed to non-assessable “site value,” as 
provided under section 5803(b)?6

Answer: No. The ownership of a fractional interest in the park represents exclusive ownership of 
the individual underlying space. Thus, while a resident may  formally lease his or her space from 
the owning entity,  in substance the ownership of the space is with the individual resident. Since 
the owner of the mobilehome and the owner of the underlying space are one and  the same for all 
practical purposes, the requirement under section 5803(b) does not apply. 

8.Question: Is a transfer of  an individual interest in a mobilehome park owned by a limited 
equity  housing  cooperative, organized pursuant to Health and Safety Code section 33007.5, 
treated differently from interests in parks under other forms of ownership?

Answer: No. While there are provisions in Health and Safety Code section 33007.5 which 
generally require that  any  difference between the  fair market value of a sold interest and its 
defined “transfer value” be used only for certain purposes, including  public benefit or charitable 
purposes, those provisions merely  govern the organization of the cooperative, and do not 
constitute an enforceable restriction on the use of the land, as contemplated in Revenue and 
Taxation Code section 402.1. 

SUPPLEMENTAL ASSESSMENTS

9.Question: How should supplemental assessments be calculated upon the transfer of an 
individual interest in a resident-owned park?

Answer: Assuming that the purchase price represents the collective fair market value of  the 
manufactured home and the underlying  space, the assessor should (1) allocate that purchase price 
between the manufactured home and the fractional interest in the real property of the park and 
(2) calculate separate supplemental amounts for each. The following ex ample illustrates this 
process:

Existing prorated value of individual interest  in the mobilehome park: $  10,000 

                                                
6 Section 5803(b) provides, in essence, that the assessed value of a manufactured home located on rented or leased 
land shall not be affected by the usual influences of location. 
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Existing taxable value of manufactured home:  40,000 
Total existing assessment:  50,000 

Sale price of manufactured home and underlying park interest:  70,000 
Value of manufactured home (from value guide), as of the date of  transfer:                  30,000 
Residual value of individual interest in the park, as of the date of transfer:  40,000 

Supplemental assessment amounts would be calculated as follows: 

Manufactured home 
New base year value $30,000 
Existing taxable value 40,000 

Supplemental assessment <10,000> 

Individual interest in mobilehome park 
New base year value  40,000 
Existing taxable value  10,000 

Supplemental assessment    30,000 

Net supplemental assessment  $20,000 

BASE YEAR VALUE TRANSFERS AND DISASTER RELIEF

10.Question:  Is  a manufactured home in a resident-owned park eligible for certain base year
value transfers?

Answer: In general, yes. Revenue and Taxation Code section 218 and Property Tax Rule 135 
treat a manufactured home as  a “dwelling”  (i.e., “a  building, structure,  or  other  shelter 
constituting a place of abode.”). Thus, manufactured homes in resident-owned parks, like other 
primary residences, are  eligible for the following benefits: 

   

 
  

• Base year value transfer after displacement by eminent domain proceedings, acquisition by a 
public entity, or inverse condemnation7;

• Base year value transfer for persons over 55 or disabled8 ;
• Base year value transfer following a disaster9

Note  that, in any  of  these cases, the “dwelling” that is eligible for relief  and/or value comparison 
is the manufactured home and the  accompanying fractional interest in the  mobilehome  park  (i.e., 
the underlying space). 

7 Section 68 
8 Section 69.5 
9 Section 69.3 
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11.Question: Is  a mobilehome in a resident-owned park eligible for disaster relief? 

Answer: Yes. Disaster relief is available under Sections 69 and 170 to anyone owning  a 
mobilehome assessed as real property. 

Sincerely, 

/s/ Harold M. Hale for 
Richard C. Johnson 
Deputy Director 
Property Taxes Department 

RCJ:MN:cg 




