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TO COUNTY ASSESSORS: 

REAL PROPERTY VALUE CHANGES 

Here is another in the series of letters concerning the implementation of 
Article IlII A of the Constitution. The attached questions and answers 
illustrate the proper valuation procedures to be followed when considering 
declines in real property values and replacements following calamity 
under the provisions of Board Rules 460, 461, and 463 as amended on 
January 25, 1979. 

Please refer any inquiries or additional questions to Mr. John McCoy 
of this division, (916) 445-4982. 

Sincerely, 

Verne Walton, Chief 
Assessment Standards Division 

VW:sk 
Enclosure 



A • QUESTIONS & ANSWERS PERTAINING TO 
DIDJLINE IN VALUE 

1. QUESTION: How is value loss measured? 

ANSWER: By comparing the full value of a unit of property on 
March 1 to the base year value of the same unit factored 
to the appropriate lien date (full cash value base). 

2. QUESTION: Must 197g roll values be corrected if the full value of a 
property as of March 1, 197s was below the full cash value 
base at that time? 

ANSWER: No. The new rule amendments are not retroactive. Value 
declines will first be considered on the 1979 roll. 

3• QUESTION: What types of value losses must be considered? 

ANSWER: All factors causing a decline in value, including physical, 
functional, and economic depreciation. 

4. QUESTION: When is value loss measured? 

ANSWER: As of the lien date for which the roll is being prepared. 

5. QUESTION: If current full value is below the full cash value base, is 
a new base year established? 

ANSWER: Yes. The current lien date would establish a new base year 
and the current full value a new base year value. 

6. QUESTION: What if an improvement (other than machinery or fixtures) 
declines in value from a cause other than calamity or mis­
fortune but the parcel's land value increases? 

ANSWER: The land and improvement make up the appraisal unit. If the 
increase in land value offsets the decrease in improvement 
value, no reduction will be considered. 

7• QUESTION: Axe tree and vine values considered separately from land? 

ANSWER: No. Trees and vines are improvements, and increases in land 
value can offset any decline in living improvement values • 
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S. QUESTION: If an improvement suffers from physical depreciation and a 
new base year value is established, can the former base year 
factored value be reinstated if the improvement subsequently 
increases in value? 

ANSWER: No. Once a new base year value is established increases are 
limited to 2 percent per year unless the property sells or 
new construction occurs. 

9. QUESTION: Can declines in machinery and equipment values be offset by 
increases in land or other improvement value? 

ANSWER: No. Machinery and fixtures classified as improvements are 
considered separately. 

10. QUESTION: Is machinery and equipment classified as improvements and 
reported on schedule 11 C11 of the business property statement 
considered as a unit with the fixtures reported on schedule 
"B''? 

ANSWER: No. The schedule 11 C11 machinery and equipment improvements 
are considered separately from the schedule "B'' fixtures. 

11. QUESTION: A:re the annual acquisitions of fixed machinery and equipment 
considered a unit or is the unit the total acquisitions for 
all years? 

ANSWER: Each year's acquisitions of fixed machinery and equipment 
is considered a unit and valued separately. 

12. QUESTION: Is there an automatic reduction in the value of a possessory 
interest as the term of possession declines? 

ANSWER: No. The full cash value of the possessory interest is still 
the consideration. A new value must be calculated, using 
appropriate current data, to determine whether there has been 
any actual decline in value. Of course, the principle of a 
reasonably anticipated term of possession is still valid. A 
decline in the term specified in the written agreement does 
not necessarily mean an actual decline in the probable term 
of possession • 
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B. CALAMITY PROCEDURES 

1. QUESTION: What is meant by "suostantially equivalent" in reference 
to full value before and after a disaster? 

ANSWER: No exact definition can be given. Essentially the assessor 
should be comparing the size and utility of the improvements. 
If an increase in value is attributable primarily to inflation 
and/or the newness o.f the improvements, substantial equivalency
is probably present. 

2. QUESTION: If a replacement improvement is determined to have a value 
that is more than substantially equivalent to the old improve­
ment, can the difference in value be enrolled? 

ANSWER: Not necessarily. Only the value of that portion of the improve
ment that meets the definition of new construction under Rule 
463 can be added. 

3. QUESTION: Are the calamity procedures contained in Revenue and Taxation 
Code Section 155.13 affected by these new calamity provisions? 

ANSWER: No. Section 155.13 pertains to adjustments made to a current 
tax billing when a calamity occurs in the middle of a tax 
year and the provisions of this section remain in effect. 

4. QUESTION: Do these new calamity regulations apply only in cases where , 
a disaster is declared by the Governor? 

ANSWER: No. The procedure applies to any property damaged by disaster 
or calamity. Revenue and Taxation Code Section 155.13 
provisions do, of course, require a county ordinance to 
implement. 

5. QUESTION: Do the calamity procedures apply to a property that has been 
sold prior to being repaired? 

ANSWER: No. Property sold in a damaged condition should be revalued 
at the time o.f the sale and the value of any subsequent new 
construction added. 

6. QUESTION: Would these calamity procedures apply to an improvement, now 
being restored, that was damaged prior to the passage of 
Proposition 8? 
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ANSWER: These calamity provisions apply to all properties damaged 
since the 1975 lien date. 

7• QUE3TION: A:re the calamity procedures applicable only to improvements? 

ANSWER: No. They are applicable to damaged property whether it is 
land or improvements. The unit to be considered may be land 
only, improvements only, or both depending upon what has been 
damaged. 




